Projekt „Kompetentni zawodowcy w powiecie oleśnickim”
Projekt „Kompetentni zawodowcy w powiecie oleśnickim”
W dniu 20 października 2017 roku w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery 2017 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Reymonta w Bierutowie odbyło się spotkanie z Panem mgr Stanisławem Śmitkowskim - mistrzem pszczelarstwa z Oleśnicy po tytułem "Pszczelarstwo jako alternatywny zawód dający samodzielność na rynku pracy". Wykład był skierowany głównie do klas maturalnych i klas technikum agrobiznesu.
W pierwszej części wykładu uczniowie mieli okazję zapoznać się z biologią rodziny pszczelej i znaczeniem pszczół dla przyrody, natomiast w drugiej części spotkania zostały omówione zasady pracy przy pszczołach i aspekty ekonomiczne wykonywania zawodu pszczelarza. Zarówno w przerwie spotkania jak i po, uczniowie szkoły mieli możliwość degustacji różnych odmian miodu, co spotkało się z dużym zainteresowaniem.
W dniu 17 października 2017 roku odbyła się szczególna uroczystość ślubowania uczniów klas pierwszych połączona z obchodami Dnia Edukacji Narodowej. To niecodzienne wydarzenie miało miejsce w Kościele Św. Katarzyny w Bierutowie.
W dniach 27 - 28 września 2017 roku uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Reymonta w Bierutowie wraz z uczniami Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego w Międzyborzu uczestniczyli w wycieczce do Poznania na Polagrę w ramach projektu "Powiat Oleśnicki dla rynku pracy". Z naszej Szkoły udział brali uczniowie z klasy 2, 3 i 4 technikum agrobiznesu pod opieką nauczycieli: Waldemara Sobczaka i Macieja Howisa. W pierwszym dniu wycieczki w drodze do Poznania młodzież zwiedziła Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-spożywczego w Szreniawie.
W trakcie zwiedzania uczestnicy mieli możliwość poznania dziejów rolnictwa i przetwórstwa spożywczego", jakie funkcjonowało na terenach Polski od średniowiecza do czasów współczesnych. W drugim dniu wycieczki uczniowie zwiedzali targi Polagrę Tech i Polagrę Food. Podczas zwiedzania mieli okazję poznać najnowsze maszyny i urządzenia wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym oraz technologie wykorzystywane do pakowania i magazynowania żywności.
1 semestr - dla klasy - I, II, III - od 04.09.2017 - do 12.01.2018
dla klasy IVT, 3LO - od 04.09.2017 - do 15.12.2017